Alkohol i trafiken

Risken att råka ut för en trafikolycka ökar avsevärt för en alkoholpåverkad förare.

År 2018 dödades närmare 300 personer i trafikolyckor. Minst 25 procent av dödsolyckorna var alkoholrelaterade. En studie visar att risken att dödas är 100 gånger större om man kör med 1,0-1,5 promille i blodet.

Anledningen till att alkohol är så negativt för en förare är att nästan alla viktiga funktioner försämras som god förare behöver, b.la så försämras reaktionsförmågan vilket leder till att reaktionstiden förlängs, omdömet försämras och man underskattar olycksrisken. Rattfylleri leder inte alltid till olyckor men det ökar risken för olyckor, eftersom den alkoholpåverkade inte klarar de kritiska situationer som kan uppstå.

I genomsnitt räknar man med att en person förbränner c:a 2 cl starksprit (40%) per timme. Detta innebär att om man intagit 30 cl alkohol inte är alkohol fri förrens 15 timmar senare.
En folköl (50 cl) motsvarar c:a 4,5 cl starksprit, en starköl (50cl) motsvarar c:a 7 cl starksprit och ett glas rödvin motsvarar c:a 4 cl starksprit.
Om en person druckit mycket dagen innan kan prestationsförmågan vara påtagligt nedsatt dagen efter trots att promillehalten är noll. Den effekten kan sitta i ganska länge och man bör därför avstå från körning nästa dag.

Straffet för rattfylleri (0,2 promille) är dagsböter eller fängelse upp till sex månader och för grovt rattfylleri är straffet fängelse upp till två år.

Kör ej alkoholpåverkad!
Gå tillbaka